torsdag 10 december 2015

We are Twisted fucking Sister!

Twisted Sister är för många ett plojband som kom från ingenstans och slog igenom tack vare skojiga musikvideos på TV och barnvänliga allsångsrefränger. Det kanske stämmer att de slog igenom på bred front tack vare just detta, men som band hade de redan vid det laget kämpat i åtta långa år på alla upptänkliga barer och småhak i New Yorks förorter. Få band har slitit så hårt för att nå sitt slutliga genombrott och de förkroppsligar uttrycket "paying their dues".

"We are Twisted fucking Sister" är en dokumentär på över två timmar (två timmar och tretton minuter för att vara exakt) som tar dig med på en djupdykning i bandets historia och slutar ett par år innan bandet slår igenom. Nygjorda intervjuer med samtliga medlemmar i den klassiska line-upen och även andra tidigare medlemmar, roadies, fans som var med från starten, skivbolagsfolk i både USA och England - listan kan göras lång!
Allt ackompanjeras av ett fullständigt unikt bildmaterial från de riktigt tidiga åren.

För de av oss som tidigare sett VH1-dokumentären "Behind the music" om bandet och DVD-samlingen "The videos" framkommer kanske inte så jättemycket ny, direkt matnyttig information, men den här dokumentärens stora styrka ligger i all detaljrikedom och återigen; det rika bild och filmmaterialet.

Det är egentligen ganska sjukt att tänka att bandet arbetade sig upp till en position i New Yorks klubbvärld där de drog upp till 10 000 åskådare, mer än de flesta "stora" banden, men ändå vägrades ett skivkontrakt. Som mest drog de 23 000 åskådare till en spelning. Gratis inträde förvisso, men ändå. 23 000 är inte dåligt!

Genom de nygjorda intervjuerna och gamla ljud och filmupptagningar så får vi följa bandet och det är en mycket detaljerad bild som ges av ett oborstat band som inte tvekar att ge sig i slagsmål med publiken, förolämpa den eller håna den - allt för att få en reaktion. Twisted Sister var på många sätt ett "farligt" band och ljusår ifrån den "We´re not gonna take it"-image som de målade in sig själva i ett hörn med senare.


Själva dokumentären finner vi på disc 1, men det medföljer även en bonus-DVD som är väl värd att kolla på. Över en generöst tilltagen tid på nästan två och en halv timme bjuder extramaterialet på massor av intervjuer och anekdoter som inte kom med i huvudfilmen. Vi får bl a höra om hur den ansvariga kvinnan för fanklubben i England blev åtalad för att ha vidarebefordrat bandets meddelanden till fansen - ett meddelande där de använt svordomar. Hon dömdes till 500 pund i böter!

Vidare får vi berättelser om hur Dee i stort sett varje kväll hoppade ut i publiken för att slåss, men att de trogna fansen längst fram tröttnade på att han alltid landade på dem med sina knän eller armbågar och att de vid en spelning helt enkelt flyttade sig så att han landade på golvet. Efter denna hårda landning slutade han att hoppa ut bland publiken...

Eller att de billiga tröjorna som bandet sålde för under två dollar styck var av usel kvalitet men idag är värda smärre förmögenheter.
Eller att Anvil var ett av få band som spelade skiten ur dem på scen, men hur de (Twisted) såg det som en utmaning och redan nästa kväll var det omvända roller.
Sådana små berättelser är guld värda!
Att ett flertal av de ursprungliga fansen får komma till tals och berätta om sin kärlek till bandet ger ett extra djup och trovärdighet till hela projektet.

Det bjuds som sagt på massor av små liveklipp i dokumentären, snuttar av låtar för att accentuera en poäng, och det som hade kunnat höja betyget ett snäpp är om man haft med de kompletta låtarna på bonusskivan. Jag begär inte att vi ska få hela konserterna - om de ens finns kvar - för det är ganska korniga och gryniga filmer. Ofta med dålig skärpa och där ljusstreck dröjer sig kvar efter att kameran råkat filma en lampa eller rent åldersmässiga tecken sen streck på skärmen eller suddig bild. Så det är ju inget som hade varit njutbart att se på under en hel konsert, men nog hade vi orkat med en sju-åtta kompletta låtar alltid. Men vem vet, de kanske har fler DVD:er på gång och kanske att vi någon gång i framtiden får se mer ifrån dessa tidiga år.
Nu får vi förvisso en mycket väl tilltagen bonusdisc ändå med massor av intressant information och roliga anekdoter så jag ska inte sitta här och gnälla. 

Den här dubbel-dvd:n finns i skrivande stund svensktextad för 99 kr hos både Ginza och CDon och jag kan starkt rekommendera den även för folk som kanske inte har bandet som favoriter i vanliga fall.

8/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar