torsdag 28 december 2023

Kiss - Happy new year - ny, fet bootleg-box

"Happy new year". Vilken tråkig titel på en på många sätt väldigt intressant box. Nog för att de två konserterna i Sioux City och Rockford utspelades - och inspelades - runt nyår, den 30:e och 31:e december respektive, men jag tycker fortfarande att det är en tråkig titel. Varför inte döpa den till "Night of the creatures" eller något annat fantasifullt? Nej, det är nog lika tråkigt det förresten. Happy new year? Tja, varför inte?

Vad vi får är två kompletta soundboardinspelningar från den mytomspunna "10:th anniversary tour" eller helt enkelt "Creatures of the night tour". Turnén som skulle bli bandets återkomst till den högsta ligan med spelningar i hundra städer, men som aldrig riktigt ville lyfta och där det efter en tid stod klart för bandet att publiken faktiskt hade övergett dem. Att de var gårdagens nyheter! Detta trots att de hade sitt kanske starkaste album i ryggen. Eller åtminstone ett av de starkaste, och ett som låg helt rätt i tiden. Ändå svek publiken och turnén blev snarare en viskning än ett rop.

Men om detta visste vi inget när spelningarna i denna box genomfördes, ty då var bandet fortfarande hungriga och fulla av tilltro. Och förbannade! Nu skulle de visa alla tvivlare att de var ett hårt rockband igen. Ett hårdrocksband. Ja, ett metalband rent av! Ingen pop. Slut med disco och skum symfonirock. Vad vi får är den andra och tredje spelningen på turnén och dessa båda soundboardinspelningar läckte ut i samband den stora läckan sommaren 2022.

För att vara bootleg är ljudet bra, men för att vara soundboard är det bara ok, om ni förstår vad jag menar. Rockford är möjligen något bättre ljudmässigt, men givetvis är båda två bra nog för att riktigt njutbara. Rockford var förresten sista gången de spelade "Rock and roll hell" live på turnén. Bara en sådan sak.


De båda konserterna kommer över fyra LP och finns tillgänglig i antingen svart, lila eller blå vinyl. Alla färgerna är passande för tiden och designen och jag valde svart vinyl på min utgåva. I vanlig ordning får varje medlem vara omslagsgosse på var sin skiva där Pauls och Genes omslag går i lila respektive rött och där "de nya" medlemmarna, Eric och Vinnie, också får sina egna färger - orange och gult. Så som det sedan länge slagits fast i Kisskretsar att det ska vara.

Lite färre och tråkigare extragrejer än vad vi vant oss vid, tyvärr. Jag antar att det hårda ekonomiska klimatet slår hårt även mot tillverkare av icke-sanktionerade musikprodukter. Trist, men sant.
Vad vi får är en poster på en ilsken och blodspottande Gene. 

Vi får en knapp (badge) med "Creatures.."-motiv och ett anteckningsblock. Det sistnämnda är kanske inte direkt roligt, men ändå en lite udda grej som uppskattas. En liten vink åt pappersblocken som gavs ut som promo när det begav sig kanske?

Utöver detta har vi bara sex foton i hårdpapp. Märkligt nog är dessa med Ace och inte Vinnie. Eller ja, det kanske inte är så märkligt ändså, för vid den aktuella tiden så visste ju ingen, inte ens bandmedlemmarna själva, vem som faktiskt skulle spela på turnén. Så att återtrycka gamla bilder på Ace är ju logiskt och troget tiden som boxen vill återspegla, men jag kan ändå tycka att tillverkarna av den här boxen kunde valt promobilder med Vinnie.
Men det är jag, det.

Nåväl, givetvis har vi en sak kvar och det är boken! 76 sidor magi, precis som det ska vara. Massor av livebilder, bilder av konsertaffischer, outtakes, recensioner och en massa annat som får munnen att dregla och hjärtat att slå!




Återigen kan jag tycka att priset är i mastigaste laget, runt 2200 kr, men som min mormor alltid sa: "det är så dags att pissa till kvälls när halva natten har gått".
Öhh, det där citatet passade inte. Glöm det. Vad jag menade var: "Smakar det så kostar det".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar