fredag 10 november 2017

Kiss Klassified, ny bok.

De senaste åren har det kommit ett flertal riktigt bra böcker om Kiss från svenska författare. Jag tänker bland annat på "Den osminkande sanningen" (2014) av Carl Linnaeus och "Kiss i Sverige" (2013) av Johan Falk och Roney Lundell. 
Nu är det dags för nästa: "Kiss Klassified - War stories from a Kiss Army general".


Den största skillnaden mellan den här boken och de två jag nyss nämnde, är att denna är skriven på engelska. Jag har inga problem med det och förstår att man vill sälja boken till så många som möjligt (Gene Simmons har enligt uppgift köpt ett ex), men hade ändå föredragit om boken - eller åtminstone en första upplaga - hade utkommit på svenska. Det är väl en kostnadsfråga, men jag hade som sagt föredragit det.


Det första som slog mig när jag öppnade paketet när boken kom var att jag blev lite besviken på storleken. I förhandsinformationen hade vi blivit lovade en "coffee table book" och det är möjligt att jag har fel, men i min bok (höhö) så är det en bok som är större än vad denna är. Vi får en bok som är lika hög och obetydligt bredare än ett A4-papper. Lite besviken, som sagt.

Men att kvida över att boken är på engelska eller att den är mindre än jag trott är ingenting som som förringar det faktum att detta är en riktigt bra bok. Alla som förhandsbeställde via Bengans fick dessutom ett kort av boken signerat av de ansvariga, samt en poster.

Poster och signerat kort medföljde förhandsbeställningarna från "Bengans".

Vilka är då de ansvariga? 
Ja, först och främst har vi Johan Kihlberg, en välkänd figur i svenska Kisskretsar. De som är lite till åren komna minns kanske hans lite taffligt ihopkopierade, men med med kärlek skapad, fanklubb-tidning i början av 90-talet. 

Vi som är ännu äldre minns med glädje bland annat hans trevliga reportage från "Crazy nights"-turnén i USA som publicerades i det sista numret av den svenska fanklubb-tidningen "Kiss News".
Han var även ansvarig för att dra igång den nuvarande medlemstidningen "Destroyer" som - förvisso efter att han lämnat över skutan - utvecklats till en av världens bäst producerade fanklubb-tidningar. 
Bland mycket annat.


En av Johans vänner var - och är - fotografen Mats Vassfjord och det är i huvudsak hans bilder som pryder sidorna i denna bok. Boken innehåller över 750 aldrig tidigare publicerade bilder. En fröjd för ögat och en skatt för sinnet!

Avslutningsvis har vi Carl Linnaeus, även han välkänd i Kisskretsar med massor av reportage i Sveriges största hårdrockstidning, Sweden Rock Magazine, på sitt samvete. Ett par böcker har det också hunnit bli, bland annat den eminenta "Kiss - den osminkade sanningen" som härmed nämns för tredje gången! Det är Carl Linnaeus som tagit Johans berättelse och gjort den levande genom sitt träffsäkra sätt att skriva.


Hur är då själva boken? Ja, det är ett kraftpaket på lite drygt 330 sidor, helt i färg och med tjocka pärmar. Jag stör mig dock fortfarande en del på formatet, som jag hade förväntat mig skulle vara större. Typ som "Kiss i Sverige"-boken. Detta är dock rent kosmetiskt och egentligen inget att haka upp sig på. Innehållet är det som räknas och bokens stora plus är alla de tidigare opublicerade bilderna.


Måhända inte alltid av högsta tekniska klass eller med 100 % skärpa, men de förmedlar en livekänsla som är svår att inte ryckas med i. Jag ska inte säga att det "känns som om man var på plats", men det är i alla fall något åt det hållet. 

Tyvärr - och detta gäller både bilderna och texten - så fokuserar boken av förståeliga skäl på tiden från "Lick it up" och framåt eftersom Johan och Mats helt enkelt var för unga för att ha varit med tidigare. För mig personligen så är detta lite trist. Tiden mellan "Animalize" (1984) och "Revenge" (1992) är inget som intresserar mig nämnvärt i vanliga fall. 


Här blir den perioden lite intressantare tack vare medryckande texter ackompanjerat av ett vackert bildmaterial, men till syvende och sist så är min favoritera trots allt tiden fram till "Creatures of the night" (1982) och den perioden lyser i stort sett helt med sin frånvaro.


Boken handlar alltså om Johans liv och den Kiss-resa han befunnit så på sedan unga år.
Detta är en givetvis stor tillgång för boken, men paradoxalt nog även dess största svaghet. Det är förvisso intressant att få ta del av små privata minnesbilder, saker som hänt där Johan varit närvarande, Kiss-folk han fått träffa och "bakom-kulisserna"-berättelser som man inte hittar någon annanstans.

Författaren på Scen med Vinnie Vincent.

I längden kan jag dock inte undgå att tycka att det blir aningen tråkigt att följa samma person hela tiden. Intressanta anekdoter om att han skällde ut Ace Frehley eller spelade live med Vinnie Vincent, varvas med inte fullt så intressanta berättelser. Till exempel om hur det gick till att ge ut medlemstidningen till den svenska fanklubben i början av 90-talet. Totalt ointressant för oss utomstående, om ni frågar mig.


Men som sagt, boken har onekligen fler positiva kvalitéer än negativa sådana. Johans berättelse i stort (förutom ett fåtal snedsteg och urspårningar som den ovan) är riktigt intressant, Carls sätt att förmedla Johans historia och framförallt bilderna. 

Bokens pris är ca 400 kr, vilket jag kan tycka är en aning i överkant. 300 - 350 kr hade varit ett mer acceptabelt pris, men vad vet jag? Slår man ut det så blir det bara lite över en krona sidan, och tänker man så så är boken definitivt värd det.

7/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar