torsdag 16 november 2017

Uncle Acid, Vol. 1. Äntligen på officiell vinyl!

Äntligen har Kevin Starrs, mannen bakom den länge så mystiska pseudonymen "Uncle Acid", tagit sitt förnuft tillfånga, lyssnat på vad fansen vill ha och tagit sig tid att fixa till en ordentlig återutgivning av bandets debutplatta, finurligt nog titulerad "Vol. 1".


Snyggt omslag. Romantiskt. Sensuellt.
En nackdel är att alla skivorna, eller snarare omslagen, är inplastade.
Man måste alltså sprätta upp dem för att få reda på färgen på skivan.

Ursprungligen släpptes skivan i endast 30 exemplar på CD-r, vilka tog sin lilla tid att sälja. Helt sjukt om man tänker på det idag, men samtidigt kanske inte så märkligt eftersom bandet "slog igenom" - i brist på ett bättre uttryck - först en tid efter att andra plattan hade släppts. 

Som, vid det här laget uttjatad, kuriosa kan även nämnas Black Sabbath släppte sin debutskiva fredagen den 13:e februari 1970. Exakt på dagen 40 år senare, alltså fredagen den 13:e februari 2010 för er som är för bakfulla för att räkna ut det själv, släppte Uncle Acid and the Deadbeats denna, sin debutskiva. 
En CD-r i 30 exemplar alltså. Den sålde som sagt inte slut speciellt fort, men efter ett tag så var alla trettio exemplaren borta.

Arctic green die-hard, med screenprinted poster och häfte i LP-storlek.

Sedan dess har skivan inte gått att få tag på.
Visst, den har funnits på Youtube. Visst, den har gått att ladda hem via diverse kanaler. Visst, den har funnits på skumma piratutgivna CD. Visst, den har funnits på något som ska likna en japansk bildskiva och säkert på några andra sätt också.
Men officiellt är detta den första återutgåvan och det är deras bolag Rise Above Records som står för utgivningen.

Cornflour blue die-hard, med...ähh, se bilden ovan.

Det betyder att skivan släpps i ca 2000 olika varianter. Eller i alla fall fyra. Eller sex. Eller sju. Lite beroende på hur man räknar. Trots allt var det färre utgåvor än jag befarade på förhand.
Det släpps fyra "vanliga" utgåvor:

De screentryckta posters som medföljer kan till en början se förvillande lika ut...

Violet sparkle vinyl, exklusiv utgåva för oberoende amerikanska affärer och distributörer, 1000 ex.
Solid purple vinyl, för övriga amerikanska affärer och distributörer, 2000 ex.
Cherry red vinyl och Solid white vinyl, säljs lite överallt. 2000 ex vardera.

...men en titt på baksidan avslöjar vilken som hör hemma med vilken skiva.
"Family & friends"-utgåvan i 100 exemplar har ytterligare en variant, då med svart baksida.

Utöver detta så släpptes även två die-hard-utgåvor, exklusivt via Rise Aboves egen sida:
Cornflour blue vinyl och Alpine green vinyl. Båda med screenprinted poster. 200 ex vardera.

Och sen ytterligare en die-hard-utgåva. En "Friends and family-utgåva" eller som jag föredrar - en "die-hard deluxe" i 100 exemplar. Denna är på svart vinyl med vit etikett där etiketten har handskriven titel och ligger i ett svart innekonvolut handnumrerat 1-100 av mr Acid himself - Kevin Starrs. Det medföljer även en 1-sidig 7" vinylsingel samt en screenprinted poster.

Det grämer mig fortfarande att jag missade den! Jag hade den i varukorgen, men när jag skulle betala så hade den försvunnit! Aldrig får man vara riktigt glad!

Häftet har texter till alla låtarna...

Skivan i sig är inte så mycket att säga om. En samling bra låtar där "Dead eyes of London" och "Vampire circus" sticker ut lite extra. I övrigt en stabil platta med, under omständigheterna, ett helt ok ljud. Det är meningen att det ska låta lite B-igt och det förhöjer bara intrycket av musiken.
Rent estetiskt förmedlar omslaget ganska bra både vad man kan förvänta sig och vad man får. Nämligen hårdrock som den hade låtit om den varit soundtrack till många av de slabbiga skräckfilmer som kom på 70- och tidigt 80-tal.

...samt flera av originaltexterna i faksimil. En trevlig detalj. 

I det medföljande häftet, som är i LP-storlek, får vi samtliga texter till låtarna, faksimiler av originaltexterna och lite matnyttig, kortfattad text om bandet, inspelningen och släppen (både originalsläppet och den här återutgåvan). Snyggt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar